S priborom in vinskim kozarcem po Sloveniji

Občutite raznoliko naravo in kulinariko slovenskega Sredozemlja (Goriška Brda, Kras, Vipavska dolina, Primorska) in Julijskih Alp (Kobarid)

Raziščite skrivnosti pridelave slovenskih vin neposredno od vinarjev, zaplavajte v morju in vzljubite lokalno zgodovino

Nastanjene na družinsko vodeni turistični kmetiji v Goriških Brdih vas čaka 8-dnevni program, poln raziskovanja ter okušanja tradicionalne slovenske hrane in lokalnih pridelovalcev vina. Občutili boste raznoliko naravo in si ogledali različne regije s poudarkom na Sredozemlju (Goriška Brda, Kras, Vipavska dolina, Primorska) in Julijskih Alpah (Kobarid).

Program po dnevih:

1 DAN: Škocjanske jame in Goriška Brda

Po krajšem prevozu iz Ljubljane si boste ogledali Škocjanske jame, ki veljajo za eno najlepših slovenskih naravnih znamenitosti in so uvrščene na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine. Po kulinaričnih dobrotah na Krasu nadaljujemo pot v Goriška Brda, najlepšo slovensko vinorodno deželo, kjer vas čaka večerja s tradicionalnimi in lokalnimi jedmi. Sledi ogled družinske vinske kleti: lastniki vam bodo predstavili, kako sledijo in gojijo stoletno tradicijo vinarstva, poleg tega pa ponujajo raznovrstna, odlična certificirana ekološka vina.

 • Vključeni obroki: kosilo, večerja

2.DAN: Vipavska dolina in Kras

Po zajtrku vas bomo odpeljali v kulturno zaščiteno vasico Goče, kjer boste spoznali zgodovino Vipavske doline. Pot nas bo pripeljala do 650 let stare kmečke hiše, skrite v ozkih ulicah, kjer bo tudi kosilo. Sledi degustacija vina v eni izmed 75 ohranjenih kamnitih vinskih kleti. Po kosilu se bomo odpeljali do bližnje kraške vinorodne regije in si ogledali srednjeveško vas Štanjel – biser kraških kamnitih vasi, kjer boste začutili zgodovino in kulturo tega kraja. Nato se bomo odpravili v srce kraške regije, kjer boste občudovali plemenite in elegantne bele konje v Kobilarni Lipica, zibelko lipicancev in eno najstarejših kobilarn na svetu. Pred tradicionalno večerjo kraških dobrot v 400-letni kmečki hiši boste poskusili domači pršut in lokalno vino teran.

 • Vključeni obroki: zajtrk, kosilo, večerja

3 DAN: Degustacija vina in delavnica kuhanja

Dan bomo začeli z obiskom enega izmed najboljših vinarjev na svetu, uživali v degustaciji njegovih vin in lahkem kosilu ter občudovali razgled na vinograde v Medani. V popoldanskih urah vas čaka kulinarična delavnica, ki bo trajala približno 2 uri in bo osredotočena na kuhanje značilnih jedi iz Goriških Brd. Lokalne žene bodo z vami delile svoje kulinarične skrivnosti in družinske recepte. Po delavnici vas čaka uživanje v sadovih vašega dela.

 • Vključeni obroki: zajtrk, kosilo, večerja

4 DAN: Raziskovanje goriških Brd in degustacija penečega vina

Raziskovanje bomo začeli na gradu Dobrovo, renesančni zgradbi iz 17. stoletja, se sprehodili skozi poetično vasico Medana in se povzpeli na razgledni stolp v Gonjačah, ki nudi čudovit razgled na celotno regijo in celo na jadransko obalo. Svojo turnejo bomo zaključili z obiskom vasi Šmartno, ki velja za eno najbolj ohranjenih srednjeveških vasi v Sloveniji. Po kosilu vas čaka degustacija žganih pijač iz različnih vrst sadja in zelišč. Sledi obisk družinske vinske kleti, znane predvsem po nagrajenih penečih vinih, narejenih po tradicionalni metodi. Ogledali si boste vinsko klet in uživali v okusni domači večerji z izbiro penečih vin.

 • Vključeni obroki: zajtrk, kosilo, večerja

5 DAN: Dolina reke Soče

Sledi enodnevni izlet v osupljivo dolino reke Soče, eno najlepših rečnih dolin na svetu. Dan bo mešanica narave, zgodovine in vrhunske hrane. Najprej bomo imeli slikovit in prijeten sprehod do slapa Kozjak. V zgodovinskem mestu Kobarid bomo obiskali muzej 1. svetovne vojne ali se razvajali z okušanjem lokalno pridelanega piva. Zvečer bo čas za gastronomsko doživetje, večerja z vinsko spremljavo v svetovno priznani Hiši Franko. Vodja družinske restavracije je kuharska mojstrica Ana Roš, ki je bila med drugim leta 2017 razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.

 • Vključeni obroki: zajtrk, kosilo, večerja

6 DAN: Piran

Dan bomo preživeli na slovenski obali in odkrivali zgodovinske in gurmanske bisere. Sprehodili se bomo po Piranu, enem najbolj romantičnih mest v Sloveniji. Raziskovali bomo labirint ozkih ulic in občudovali bogato zgodovino mesta, ki se odraža v beneški arhitekturi. Navdušili vas bodo čudoviti razgledi s starega mestnega obzidja, od koder lahko začutite mesto z drugačne perspektive in si ogledate obalo Jadranskega morja. V restavraciji ob morju boste uživali v kosilu morskih dobrot in odličnem lokalnem vinu. Pred odhodom v Goriška Brda bo čas za nakupovanje, plavanje v morju ali le posedanje na Tartinijevem trgu.

 • Vključeni obroki: zajtrk, večerja

7 DAN: Poslovilna večerja

Po zajtrku se lahko odpravite na kratek sprehod skozi čudovite vinograde in sadovnjake, saj boste imeli do večera povsem svoj čas za sprostitev. Na obrobju Goriških Brd bomo postregli poslovilno večerjo, kjer bo vsako jed dopolnjevalo gostiteljevo vino iz kleti, ki je bila že več let zapored izbrana med 100 najboljših na svetu po mnenju revije Wine and Spirits. Izvedeli boste več o oranžnih vinih in njihovi pridelavi.

 • Vključeni obroki: zajtrk, kosilo, večerja

8 DAN: Nasvidenje

Po zajtrku sledi prevoz v Ljubljano.

Cena: 2.750 EUR/osebo

Doplačilo za enoposteljno sobo: 190 EUR

Velikost skupine: 2-8

V ceno so vključeni:

 • Profesionalni vodnik za čas potovanja
 • 7 nočitev na turistični kmetiji (cena je navedena za bivanje v dvoposteljni sobi)
 • Obroki in degustacija vina, kot je navedeno po dnevih programa
 • Delavnica kuhanja
 • Degustacija žganja in likerjev
 • Transport v času programa
 • Vstopnina v muzej 1. svetovne vojne
 • Predpasnik in darilni paket slovenskih produktov
 • 8. dan – prevoz do Ljubljane
 • Turistična taksa

Doplačila:

 • Dodatna pijača
 • Turistično zavarovanje