Pogosto zastavljena vprašanja

Vi vprašate, mi odgovarjamo. Potem debatiramo – točno tako, kot radi počnemo na naših kulinaričnih sprehodih. Imate morda vprašanje, ki ga ni med spodnjimi? Ni problema, pošljite nam email in odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Ali so Ljubljananjam kulinarični sprehodi primerni za lokalce? Kaj pa za otroke?

Seveda! Dobrodošli ste prav vsi, ki si želite odkrivati slastno plat Ljubljane: pari, prijatelji, družine, solo popotniki … Zelo možno je, da se boste pridružili že obstoječi skupini in jezik vodenja bo angleščina, ampak z največjim veseljem organiziramo vodenje tudi v slovenščini – samo sporočite nam vaše želje. Glede otrok pa: vi veste najbolje. Če so zvedavi in radi odkrivajo kulinarično pestrost, potem so več kot drobodošli. Če pa imate občutek, da jih bo udeležba dolgočasila, pa predlagamo kaj drugega – vedno vam lahko priporočamo kakšno alternativo. A na naših turah smo imeli celo goste od enega meseca (!) starosti dalje, tako da za nas je pomembno le, da se veselite skupnega druženja in prigrizkanja.

Kako izgledajo naši LjubljanaNjam kulinarični sprehodi?

Ob uri, ki jo boste izbrali, se z vami dobimo na določeni točki v centru Ljubljane, mesto srečanja je namreč odvisno od vrste kulinaričnega sprehoda, ki ga izberete. Natančne napotke glede same lokacije boste prejeli pravočasno. Sprehod traja do 4 ure in v tem času se peš premikamo od ene do druge gastronomske »postojanke«, kjer okušamo različne vrste dobrot. Vodnik vam bo na kratko razložil zgodovino lokalov, v katerih se boste ustavili, izvedeli boste tudi o zgodovini in kulturi mesta Ljubljane ter njenem vsakodnevnem utripu. Vzemite to kot 5-hodni restavracijski meni, le da vsak hod namesto v eni sami restavraciji zaužijete na več različnih lokacijah; medtem pa peš raziskujete mesto in spotoma izveste vse, kar bi morali in želeli vedeti o mestu in državi.

Kaj je vključeno v ceno ture?

Na kratko: vsa našteta hrana in pijača, naša odlična vodnica oz. vodnik, nasveti za odkrivanje slovenske kulinarične scene, certifikat in naša spletna podpora. Na dolgo: neštete ure, ki jih porabimo za raziskovanje in pripravo najbolj slastne pojedine za vas, usklajevanje z vsemi našimi gostinci, tako da vse poteka gladko, pošteni odnosi z našimi partnerji (od nikogar nikoli ne prejmemo provizije za prihod gostov, cena, ki jo plačamo, pa ustreza vsem), plačilo naših vodnikov in osebja, delovanje spletne strani in sistema rezervacij, najemnina za našo majhno “coworking” pisarno. S svojim prispevkom omogočite vzdrževanje in razvijanje našega malega podjetja in vseh ostalih, s katerimi sodelujemo. Za to smo vam neizmerno hvaležni in se vam zahvaljujemo, ker verjamete  v nas.

Kje se dobimo ob začetku kulinaričnega sprehoda?

Mesto srečanja izberemo glede na vreme, čas in vrsto sprehoda, vsa pa so v strogem centru. Po mailu prejmete podrobne informacije z opisom in naslovom zbirališča ter lokacijo na google zemljevidu. Včasih moramo izbrano mesto srečanja spremeniti, vendar vas bomo o tem vedno pravočasno obvestili.
Priporočamo, da nam ob rezervaciji sporočite tudi podatke o vaši namestitvi, tako da vam lahko natančno povemo, kako priti do našega zbirnega mesta. Če imate kakršnekoli težave pri iskanju mesta, prosimo, pošljite e-pošto ali pokličite / pišite na Whatsapp: +386 41 753 622 (Nina) ali +386 40 610 740 (Pia), in z veseljem vam bomo pomagali z vsemi podrobnosti.

Kakšno vrsto hrane in pijače lahko poizkusimo na LjubljanaNjam kulinaričnih sprehodih?

To je odvisno od sezone in termina ture, vendar pogosto izberemo različne vrste juh, sirov in salam, glavne jedi (meso, ribe, vegetarijanske), sladice, butična piva, vino in kavo. Glede na sezono vključimo tudi specialitete, kot so solata iz regrata, karkoli z (divjimi) šparglji, jeseni bučne in kostanjeve jedi, krofe v pustnem času (februar / marec), potico v božičnem in velikonočnem času itd.

Kaj, če mi nekaj, kar poskusimo na sprehodu, ne diši?

Vaše zadovoljstvo je naš glavni cilj, zato želimo, da uživate v vsakem trenutku. Vsekakor je zato najbolje, da nam že pred sprehodom omenite, česa ne marate, oziroma nam to sproti poveste na sprehodu. Poskrbeli bomo, da kar najbolje ustrežemo vašim željam. Jed lahko na kulinaričnem sprehodu zlahka zamenjamo, po njem težje. Zato vas, če vam nekaj na samem sprehodu ne diši, naprošamo,  da se opogumite in nam to poveste, in potrudili se bomo, da vas postrežemo s čim slastnejšim.

Alergičen sem na neko hrano oz. imam določene omejitve pri prehranjevanju. Se še vedno lahko udeležim LjubljanaNjam sprehoda?

Seveda, zagotovo – do določene mere. Vegetarijanci? Ribojedci? Alergični na mleko? Ni težav, Ljubljananjam poskrbi za vse okuse. Če na sprehodu okušamo jed, ki se je zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov izogibate, bomo poskrbeli, da vam postrežemo s čim drugačnim. Dokler se strinjate, da ostali udeleženci sprehoda okušajo po svoje (recimo v primeru, da ste vegetarijanec in si sprehod delite z mesojedci), lahko vsi skupaj okrivamo slastno stran Alp. Če pa vas to moti, vas vabimo, da si rezervirate privaten kulinarični sprehod. OPOZORILO ZA BREZGLUTENSKE JEDCE: Čeprav vam na naših kulinaričnih sprehodih zlahka priskrbimo živila brez surovin, ki so vir glutena, noben od naših partnerjev ni 100% certificiran, zato se gluten lahko pojavlja v sledovih. Če je to za vas sprejemljivo, dobrodošli, sicer vas z veseljem napotimo v edini 100% brezglutenski bistro v Ljubljani. Podobno OPOZORILO velja za VEGANE: četudi vam z veseljem priskrbimo vegansko hrano, imejte v mislih, da to po vsej verjetnosti ne bo tipična slovenska kulinarika. Slovenci imamo radi meso, jajca in mlečne izdelke. Če vas to ne moti, super, v nasprotnem primeru pa nam to sporočite in napotili vas bomo k mnogim odličnim veganskim bistrojem.

Ne pijem alkohola. Dobim kaj popusta??

Žal ne. Če želite alkoholne pijače zamenjati za brezalkoholne, vam, žal, ne moremo priznati popusta, saj so te v našem izboru cenovno enakovredne alkoholnim, včasih celo dražje. Prednost dajemo namreč kakovosti in ne številčnosti.

Na kulinarični sprehod zamujam. Kaj naj storim?

Razumemo, da je odkrivanje mesta lahko naporno, zato vam vedno pošljemo natančna navodila o kraju srečanja z imenom ulice, točen naslov in google lokacijo. Če vseeno zamujate zaradi drugih razlogov (npr. gneča na cesti), vas prosimo, da nas pokličete ali nam pišete na Whatsapp (in ne na elektronsko pošto): +386 41 753 622 (Nina) ali +386 40 610 740 (Pia) in z veseljem vas bomo usmerili k zbirnemu mestu oz. naši lokaciji, če bomo že začeli. Iz spoštovanja do drugih udeležencev in naših partnerskih restavracij vas namreč žal ne moremo čakati več kot 10 min, zato nas pokličite in napotili vas bomo v prvo restavracijo, kjer se nam lahko pridružite.

Na dan mojega kulinaričnega sprehoda zunaj dežuje / sneži / je oblačno. Ali kulinarični sprehod še vedno velja?

Seveda. Naši kulinarični sprehodi so v polnem teku ne glede na vreme, ustavijo se le ob ekstremnih vremenskih razmerah, kot so poplave, potresi itd. Ker ima Ljubljana 4 letne čase, so naši sprehodi pozimi lahko v snegu, spomladi in jeseni v dežju in poleti v vročini. Verjamemo pa, da ljudje ne glede na vreme radi dobro jedo. Seveda ob ekstremih vremenskih pojavih naše sprehode prilagodimo, tako da izberemo krajšo pot, vi pa ostanete suhi, vas ne zebe ali pa vam ni prevroče.

Kulinarični sprehod želim opraviti izven predpisanih ur. Lahko to storim?

Seveda lahko prilagodimo začetek sprehoda vašim željam, vendar v tem primeru obravnavamo vaš sprehod kot privat dogodek. Ker so nekatere restavracije odprte samo v določenem času, je organizacija sprehodov izven ustaljenih ur organizacijsko malce težja in posledično dražja kot ponavadi, vsekakor pa brez skrbi, saj bomo vedno poskrbeli za karseda najboljšo in enakovredno kulinarično izkušnjo! Pošljite nam povpraševanje in poskrbeli bomo za vse.

Si lahko izberem samostojno voden kulinarični sprehod?

Seveda. Pošljite povpraševanje, mi pa vam bomo po meri izdelali program za samostojno raziskovanje Ljubljane z vnaprej rezerviranimi postanki v najbolj slastnih gurmanskih hramih.